Thought for Food

αν βαρεθείς, υπάρχει πάντα και το σακουλάκι με τα τσιπς

Ψαχνεις;

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Mελοκαμάρωνα! (τί εννοείς ποιού;της μαμάς, φυσικά!)

Η αμαρτία των Χριστουγέννων. Το μετά το ποπ δεν εχει στοπ γλυκό. Τρώγεται σαν πρωϊνό, δεκατιανό,μεσημεριανό, απογευματινό, βραδυνό ή με κάθε γεύμα. Φέτος που οι καταστάσεις ασπούμε πώς είναι λίγο πιο δύσκολες (εντάξει, πολύ δύσκολες) για ταξίδια, πολλές εξόδους και άλλες κραιπάλες, σκέψου. Τί έμεινε; Φαγητό. Σήκωσε μανίκια και βάλε μπρος.Μπες στο πνεύμα!

Θα χρειαστείς

1 κιλό αλεύρι (μπορείς να αντικαταστήσεις δύο κούπες αλεύρι με σιμιγδάλι ψιλό *)
1 +1/2 φλυτζάνι σπορέλαιο
1/2  (125γρ) Μαργαρίνη (το Βιταμ)
1 φλυτζ. ζάχαρη
1 κουταλάκι σόδα
2 κουταλάκια bakin powder
3/4 φλυτζ. χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού (καλύτερα αν είναι βιολογικό)
1 φλυτζ. κονιάκ
1 κουταλάκι κανέλλα
1 κουταλάκι γαρίφαλλο
Καρύδια τριμμένα

Για το Σιρόπι
2 ποτήρια νερό, 2 ποτήρια μέλι, 2 ποτήρια ζάχαρη

Στο γνωστό αγαπημένο μπώλ θα χτυπήσεις πρώτα τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο και τη μαργαρίνη. Θα διαλύσεις τη σόδα στο κονιακ και θα ρίξεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Υπολόγισε πώς με το αλεύρι ποτέ δεν είμαστε σίγουροι οπότε το κιλό είναι κατά προσέγγιση.*Βγάζεις 2 φλυτζάνια από το 1 κιλό αλεύρι και το αντικαθιστάς με το σιμιγδάλι, και συμπληρώνεις όσο αλεύρι χρειαστεί. 'Ισως λιγότερο, ίσως και λίγο περισσότερο. Ζυμώνεις όλα τα υλικά καλά μεχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μη κολλάει στα χέρια. Πλάθεις μικρά μελομακαρονάκια, και ψήνεις στους 180 για περίπου 40 λεπτά. Εδώ θέλουν λίγο την προσοχή σου.(μη τα ξεχάσεις ενώ μιλάς στο τηλεφωνο, μπαίνεις fb ή τουιτάρεις πώς αποφάσισες να κάνεις μελομακάρονα) Δεν πρέπει να τα παραψήσεις, οπότε δοκίμασε τα λίγο με ένα πηρούνι και ας είναι λίγο μαλακά, θα γίνουν τραγανά μόλις κρυώσουν.(ναι μπορείς να τα φας και χωρίς σιρόπι.Δοκίμασε) Αυτό ήταν το δύσκολο μέρος και μόλις το τελείωσες. Ευκολάκι;

Βράζεις τη ζαχαρη , το νερό και το μέλι μέχρι να δέσουν. Οπως είναι καυτό το σιρόπι, το ρίχνεις στα ήδη κρύα μελομακάρονα,γυρνώντας τα πότε πότε ''μέχρι να το πιούν'' . Αν εχεις πετύχει το ψήσιμο εδώ τα μελομακάρονα θα ακούσουν τη δίψα τους και θα το πιουν όλο το σιροπι. Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε το τριμμένο καρύδι και φυσικά τα βάζουμε σε μια πιατέλα για να τα μελοκαμαρώσουμε.


Καλή επιτυχία, όρεξη και ένα maalox πρόχειρο, καλού κακού..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου