Thought for Food

αν βαρεθείς, υπάρχει πάντα και το σακουλάκι με τα τσιπς

Ψαχνεις;

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Μηλόπιτα τριφτή


(τρού στόρι.αν δεν έχεις τρίφτη, μή συνεχίζεις)
Ζύμη (πάρτ έι)
1 βούτυρο (Βιτάμ ή αγελαδινό)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 αυγό
2 βανίλιες
Αλεύρι όσο πάρει.. πάνω από 1/2 κιλό

 Γέμιση (πάρτ μπι)
5-6 Μήλα,τα κόκκινα
 1 ποτήρι ζάχαρη
2  κ.γ. κανέλλα
1 κ.γ. γαρίφαλλο

Πάρτ έι. Παίρνεις ένα βαθύ μπώλ και ρίχνεις το βούτυρο σε κομματάκια, τη ζάχαρη, το αυγό και την βανίλια.'Εχεις φροντίσει να έχεις το αλεύρι ανοικτό και εύκολα προσβάσιμο, δίπλα σου ας πούμε. Ανακατεύεις με τα χέρια καλά και ρίχνεις λίγο λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας, μέχρι η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια.**(να μην είναι δηλαδή ούτε πολύ σφικτή αλλά ούτε πολύ μαλακή) .Χωρίζεις την ζύμη στα δύο και την αφήνεις ήσυχη. Παίρνεις μια ανάσα και πας στο πάρτ μπι.

 Πάρτ μπι. Σε ένα αλλο λοιπόν μπωλ, τρίβουμε τα μήλα -εχουμε βγάλει τη φλούδα..- και ρίχνουμε την ζάχαρη, την κανελλα και το γαρίφαλλο. Ανακατεύεις και αντιστεκεσαι σθεναρά στο να πάρεις το κουτάλι και να αδειάσεις το μπώλ.

Παρτ έι & Παρτ μπι
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ταψάκι ή πυρέξ, το ίδιο μας κάνει, αρκει να μην είναι πολύ μικρό. Βουτυρώνεις ελαφρά και στρώνεις το ένα κομμάτι ζύμης,κολλώντας το ελαφρώς και στα πλαϊνά του ταψιού-υπάρχει λόγος-.
Ρίχνεις την γέμιση με τα μήλα απλώνοντάς την παντού. Παίρνεις την υπόλοιπη ζύμη και την τρίβεις στον τρίφτη φροντίζοντας να σκεπάσεις όλη την γέμιση.
Βάζεις τη μηλόπιτα στο φούρνο (αέρα κατά προτίμηση) και ψήνεις για 40 λεπτά, ελέγχοντας την ενδιάμεσα. Την βγάζεις, μόλις ροδίσεις (ετσι λέει η μαμά μου) και πασπαλίζεις* με άχνη.
Κόβεις διαγώνια σε μικρές μπουκιές και μόλις κρυώσει και ξεκινήσεις να τρώς,βάλε πλαφόν στα πόσα θα σταματήσεις.

(*πασπαλίζω δε σημαίνει παίρνω άχνη και ρίχνω έτσι.., αν δεν έχεις μπουγατσατζίδικο-πολύ πιθανόν- βάλε άχνη στο στραγγιστήρι τσαγιού και κούνησε το ελαφρά)

σ.σ : oφείλω μια καλύτερη εικόνα.. φταίει η ανάλυση, ο φωτισμός, δείξε τελοσπάντων λίγη κατανόηση..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget